Kafé Lyst og reparatørene
Hvordan kan vi både senke det økologiske fotavtrykket vårt og få bedre livskvalitet samtidig? Karoline Oppedal fikk en genial idé. Hun visste at mange av naboene savnet en gøyal og avslappende møteplass i nærområdet, og så muligheten til å koble det med en annen utfordring: folk vil gjerne reparere klær og ting som er ødelagt, men har ikke tid. Dermed ble Kafé Lyst født. En popup-kafé midt i nabolaget, hvor folk kan komme og få ting reparert mens de koser seg med lokal mat og drikke.
Skrevet av Vibeke Koehler, vibeke@barekraftigeliv.no 16.06.2021
Enda bedre følelse enn å dra til byen
Annenhver søndag har folk i dette nabolaget i Bergen gleden av å møtes i hagen til Lystgården samtidig som de kan få reparert rifter i klær og knuste mobilskjermer. Og det meste arrangeres av frivillige som vil få det til å skje selv. – Mange etterlyste en lavterskel møteplass i helgene, sier Karoline Oppedal i Bærekraftige liv på Landås. – Og vi prøver alltid å tenke hvordan vi kan kombinere kos og klimatiltak. Vi ville gjøre det så tilgjengelig som mulig for folk å få fikset ting, med den samme godfølelsen som når du drar til byen for å shoppe og gå på kafé. Resultatet har blitt at folk føler de får en enda bedre opplevelse enn å dra på shopping. For her er de også en del av et fellesskap. Og folk blir glade for å få fikset ting, i stedet for den litt dårlige samvittigheten av å kjøpe nytt.
Ta fikserne dit folk er
Kafé Lyst har hatt både klesfiksere, datamaskin- og mobilfiksere på besøk, samtidig som folk kan nyte lokalt surdeigsbrød, kaffe fra Kirkens Bymisjons Bønner-prosjekt og gode boller. Over 500 personer har kommet innom hver gang. – Vi vil ta fikserne dit folk er, sier Karoline. – Det er et mål for oss å få løftet reparatørbransjen og gjøre dem synlige – og fjerne hindrene som gjør at folk ikke fikser tingene sine. Vi fant ut at tilgjengelighet er avgjørende, og det er dyrt for fiksere å ha sentrale lokaler. Men nå har vi gjort det lettere for både folk og fiksere, smiler hun. Det har kommet så mange at ikke alle fikk plass i fiksekøen, men folk blir kjent med reparatørene og finner ut hvor de har lokaler. Nå har Bærekraftige liv på Landås også startet et samarbeidsprosjekt med reparatørene om promotering, gjennomføring og tilbakelevering av ting. – Vi vil spre dette videre, sier Karoline. – Til mange nye nabolag.
Realisere drømmer
– Da vi ville starte opp, spurte vi folk i nabolaget om hvem som hadde drømt om å starte en kafé. Det viste seg å være mange. Vi fikk over 100 frivillige på ganske kort tid. Så nå kan mange være med på å realisere drømmen sin, uten at de er nødt til å dra hele lasset selv. Og det kommer hele nabolaget til gode.
Bærekraftige liv-modellen handler om å gjøre ting lokalt, men også å tørre å tenke systemendringer i stor skala. Når vi tar med tanken om at folk faktisk har det gøy med endringene, skaper det en stor kraft. Og frivillighet er et viktig aspekt. — Det er ikke noen motsetning mellom det vi drømmer om, og å leve i balanse med naturen, fortsetter Karoline. – Det er det vi må satse på framover. Det handler om å gi folk troen på at det er mulig. At vi faktisk har lyst til å gå inn i den bærekraftige fremtiden vi trenger.