Urbane hønsehus
Mange ønsker å ha høner i hagen eller i bygården, men blir stoppet av at det er mye å tenke på. Hvordan tar vi best mulig vare på hønsene? Hva trenger de? Kan det komme skadedyr? Bærekraftige liv koblet en hønseekspert og en arkitekt for å finne en god løsning, og resultatet ble urbane hønsehus, med både høner og kurs.
Skrevet av: Vibeke Koehler, vibeke@barekraftigeliv.no 02. juli 2021
Egg og kos
Det er mange fordeler med å ha høns i hagen, i sameiet eller i bygården. Ikke bare får du ferske egg hver dag, du kan også lære barna mer om hvor maten kommer fra, høner er også superkoselige, rolige fugler som gir mye glede. Når de kjenner deg, følger de gjerne etter deg overalt. Dessuten kan du være helt sikker på at du får egg fra høner som har levd gode liv, og blir tatt godt vare på. Men hvordan tar vi egentlig godt vare på høner?
Vil gjøre det enklere for folk
Cecilie Fosse har hatt høns i hagen der hun bor på Søreide i Bergen, i mange år. Og har holdt fulltegnede kurs for Bærekraftige liv-nettverket flere ganger. Hun oppdaget at det ikke var mulig for kursdeltakerne å få kjøpt ferdige hønsehus som fyller kriteriene for god dyrevelferd, og dessuten er sikret mot skadedyr og sykdommer. – De fleste har ikke tid eller mulighet til å bygge hønsehus selv, og da stopper det ofte opp, sier Cecilie. Vi ville gjøre noe for at det skal bli enklere for folk å starte med høner i hagen. Bærekraft handler jo nesten mest om hvordan vi har det. Både folk og dyr.
Fordeler med hønsehold i byen
– Det har så mange fordeler, forteller Cecilie. – Hønsene har det bedre med folk som er glad i dem, enn på en fabrikk, vi får garantert økologiske egg, masse kos og vi bedrer matsikkerheten i byene. Mange er redd for at hønene tiltrekker seg skadedyr, men hvis hønsehusene er sikret mot at andre dyr kan komme seg inn til maten, er ikke det et problem.
Urbane hønsehus av gjenbruksmaterialer
Aktitekt Inge Fornes som driver KomIgjen Gjenbruksakademiet, har funnet smarte og enkle løsninger på utfordringene. – Dette hønsehuset kommer til å være tipptopp, smiler han og peker på tegningene. Det skal være helt skadedyrsikkert, det har god ventilasjon, det har bedre plass til hønsene enn det mattilsynet anbefaler. Vi vil være helt sikre på at de har det bra. Og på baksiden her, triller eggene ut, så det er enkelt å hente dem. Inge bygger dessuten husene av gjenbruksmaterialer som han henter fra byggeplasser og andre steder der fullt brukbare materialer ville blitt kastet. Slik sparer disse hønsehusene verden for utslipp og kostnader med avfallshåndtering – og skaper nye verdier. Dette er sirkulærøkonomi i praksis.
Vinn et hønsehus med høns og kurs!
Akkurat nå kan du gå inn på VY sin reise-app, og stemme på hønsehusene som et prosjekt som er verdt å støtte. Deretter må du kommentere på innlegget om hønsehusene på Facebook-siden til Bærekraftige liv, så er du med i trekningen av et arkitekttegnet hønsehus med 8 høner og et hønsekurs med Cecilie Fosse. Da har du plutselig kickstartet det nye, litt mer bærekraftige livet ditt.